Ποια είναι η Ευγενία; Μια συνάντηση με την Ευγενία Μπαζάνη

Ποια είναι η Ευγενία; Μια συνάντηση με την Ευγενία Μπαζάνη

  1. Πώς ξεκινήσατε τη διαδρομή σας στη συγγραφή; Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το γράψιμο;
    • Είμαι εκπαιδευτικός και η αγάπη μου για την επιστημονική έρευνα με ώθησε και μού έδωσε το κίνητρο να ασχοληθώ με το γράψιμο. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων και των μεταπτυχιακών μου σπουδών ασχολήθηκα με τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.
  2. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της συγγραφής ενός βιβλίου και πώς την ξεπεράσατε;
    • Η συγγραφή εργασιών είναι μια πρόκληση, γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία να αναζητήσεις και να εντοπίσεις τις κατάλληλες πηγές. Παρόλα αυτά, αρκεί μια αφορμή για να ξεδιπλωθεί ένα νέο έργο. Η προσωπική έρευνα, οι συζητήσεις και τα ταξίδια λειτουργούν πάντα ως πηγή έμπνευσης. Καλοδεχούμενο το καθετί – μικρό ή μεγάλο – που μου ανοίγει δρόμους φωτίζοντας τη σκέψη μου.
  3. Ποια είναι η διαδικασία συγγραφής σας; Έχετε κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό ή ρουτίνα όταν γράφετε;
    • Δεν υπάρχει κάποιο τελετουργικό αλλά συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένες οδηγίες συγγραφής. Προσωπικά πιστεύω, πως η ρουτίνα δεν έχει ως έννοια θέση στη συγγραφή, γιατί αυτή μού προσφέρει ικανοποίηση.
  4. Πώς επιλέγετε τα θέματα που θα θίξετε στα βιβλία σας; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
    • Η επιλογή των τίτλων εργασιών γίνεται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μου από τον εκπαιδευτικό χώρο.
  5. Ποιο βιβλίο σας θεωρείτε πιο αντιπροσωπευτικό της δουλειάς σας και γιατί;
    • Στο πρώτο μου βιβλίο «Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Μάνης» έχω καταθέσει την ψυχή μου, γιατί είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου και είμαι συναισθηματικά δεμένη με αυτόν τον τόπο.
  6. Ποιες είναι οι επιρροές σας ως συγγραφέας; Υπάρχουν άλλοι συγγραφείς ή καλλιτέχνες που σας ενέπνευσαν;
    • Οι επιρροές μου είναι κυρίως ο παιδαγωγικός χώρος, όπου μεγάλοι συγγραφείς έβαλαν το λιθαράκι τους για να έχουν τα παιδιά ένα καλύτερο “αύριο”.
  7. Πώς διαχειρίζεστε την κριτική, θετική ή αρνητική, που λαμβάνετε για τα βιβλία σας;
    • Η θετική κριτική με δυναμώνει να συνεχίσω το έργο μου και η αρνητική κριτική με εξοπλίζει με δύναμη να βελτιώσω την τεχνική και τη συγγραφή κάποιου έργου ή εργασιών.
  8. Πιστεύετε ότι η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο; Ποιον ρόλο παίζει η συγγραφή στην κοινωνία;
    • Αναμφισβήτητα η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, διότι αναφύονται ιδέες, οράματα, σκέψεις και προβληματισμοί που μπορούν να αγγίξουν την ψυχή του ανθρώπου.
  9. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε κάποιο νέο έργο στα σκαριά;
    • Το επόμενο είναι η «Λόγοι περί Φυλλάδας του Μέγα Αλέξανδρου».
  10. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο;
  • Θα τούς συμβούλευα να τολμήσουν να γράφουν, διότι μέσα από τη συγγραφή θα γνωρίσουν τον εαυτό τους και με ιδιαίτερη προσοχή στο λόγο και στη δομή της γλώσσας μας θα προσφέρουν στον αναγνώστη ηθική ικανοποίηση, γνώσεις, αλλά και το έναυσμα να ασχοληθούν και αυτοί με το όνειρό τους!   

 

Share this post