Γνωρίζοντας τη Νάντια Βασιλείου

Γνωρίζοντας τη Νάντια Βασιλείου

  1. Πώς ξεκινήσατε τη διαδρομή σας στη συγγραφή; Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το γράψιμο;

Η συγγραφή ξεκίνησε ως παιχνίδι, σχολιάζοντας την καθημερινότητα σε χαρτάκια post-it, σταδιακά έγινε τρόπος σκέψης και εξελίσσεται σε ανάγκη. Είναι μία διαδικασία πάνω από όλα εσωτερική, αρχικά διαπιστώνεις την ανάγκη σου να εκφράσεις όλα όσα σκέφτεσαι, βιώνεις και παρατηρείς και να τα μεταφέρεις στο χαρτί. Εάν βρεις την κατάλληλη ενθάρρυνση, δοκιμάζεις να τα μοιραστείς, ελπίζοντας ότι και οι υπόλοιποι θα βρουν τις ιστορίες σου ενδιαφέρουσες.

  1. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της συγγραφής ενός βιβλίου και πώς την ξεπεράσατε;

Αυτό που με δυσκολεύει αρκετά είναι όταν έχω βιώσει πρόσφατα ένα γεγονός που με έχει επηρεάσει πολύ και προσπαθώ να το απομονώσω από τη γραφή μου. Αρκετές φορές αισθάνομαι ότι όσο και εάν προσπαθώ το βίωμα με στοιχειώνει και καθρεφτίζεται στις ιστορίες μου.

  1. Ποια είναι η διαδικασία συγγραφής σας; Έχετε κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό ή ρουτίνα όταν γράφετε;

Δεν ακολουθώ συγκεκριμένη διαδικασία, δε θα ήθελα τα γραπτά μου να είναι αποτέλεσμα πίεσης, η γραφή είναι μέσο απελευθέρωσης του νου και των συναισθημάτων. Γράφω όταν το επιθυμώ και η «πένα» σχεδιάζει αβίαστα λέξεις στο χαρτί.

  1. Πώς επιλέγετε τα θέματα που θα θίξετε στα βιβλία σας; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Το βασικό κριτήριο είναι να σχολιάζω θέματα να μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, εφόσον παρουσιάζουν και ένα γενικότερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Κάθε έργο λογοτεχνικό θεωρώ ότι είναι και ένα εργαλείο κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας. Επίσης, προσπαθώ ακόμη και στις δραματικές ιστορίες να υπάρχει μία δόση χιούμορ γιατί είναι ένας βασικός τρόπος που χειρίζομαι και εγώ η ίδια καταστάσεις που αντιμετωπίζω.

5.Ποιο βιβλίο σας θεωρείτε πιο αντιπροσωπευτικό της δουλειάς σας και γιατί;

  • Μήπως να την παραλείψουμε, είναι μόλις το 2ο βιβλίο μου και το πρώτο ήταν σε συλλογικό έργο.
  • Από τα λιγοστά διηγήματα που έχω κυκλοφορήσει, θα ξεχωρίσω το «Στη σκιά του ήρωά μου» γιατί συνδυάζει την αστυνομική λογοτεχνία με την ψυχολογική ανάλυση της κατάστασης που βρίσκεται ο συγγραφέας και της σχέσης με τον ήρωά του και τους αναγνώστες του.

6.Ποιες είναι οι επιρροές σας ως συγγραφέας; Υπάρχουν άλλοι συγγραφείς ή καλλιτέχνες που σας ενέπνευσαν;

Θα αναφέρω τους κλασικούς της αστυνομικής λογοτεχνίας, την Αγκάθα Κρίστι, τον Άρθουρ Κόναν Ντοϋλ, τον Ρέιμοντ Τσάντλερ και από τους σύγχρονους τον Άντονυ Χόροβιτς. Επίσης, δε θα μπορούσα να παραλείψω το Γιάννη Μαρή.

  1. Πώς διαχειρίζεστε την κριτική, θετική ή αρνητική, που λαμβάνετε για τα βιβλία σας;
  2. Είναι ίσως από τα δυσκολότερα σημεία αυτής της διαδικασίας. Αυτό το αναφέρω και σε ένα από τα διηγήματά μου, πόσο δύσκολο είναι για ένα συγγραφέα, να δεχτεί τη γνώμη του κριτή-παρατηρητή-αναγνώστη. Προσπαθώ να είμαι δεκτική απέναντι στην αρνητική κριτική, εφόσον βέβαια, είναι εμπεριστατωμένη και καλοπροαίρετη.
  3. Πιστεύετε ότι η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο; Ποιον ρόλο παίζει η συγγραφή στην κοινωνία;

Ίσως η επαγγελματική μου ιδιότητα ως εκπαιδευτικός συνδέεται με την πεποίθησή μου ότι χωρίς τη λογοτεχνία, ο κόσμος δε μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Η συγγραφή είτε γίνεται ερασιτεχνικά

  1. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε κάποιο νέο έργο στα σκαριά;

Η έκδοση της πρώτης μου προσωπικής συλλογής διηγημάτων βρίσκεται στην τελική ευθεία από τις εκδόσεις Anima.Θα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στη συγγραφή μεγαλύτερων ιστοριών και ειδικότερα, αστυνομικού μυθιστορήματος που είναι και το αγαπημένο μου λογοτεχνικό είδος.

  1. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο;

Συγκαταλέγομαι και εγώ στους νέους συγγραφείς και θα ήθελα να πω μόνο το εξής: Να εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους και να μη σταματούν να γράφουν.

 

Share this post