Δεσμοί αίματος, της Νέλης Φιλιππάτου

Δεσμοί αίματος, της Νέλης Φιλιππάτου

Του Νικόλαου Παππά

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, με ενδιαφέρουσα πλοκή. 

Οι αισθήσεις ενεργοποιούνται σχεδόν αμέσως, η γνωριμία με τους χαρακτήρες, το ξεδίπλωμα της πλοκής, η κορύφωση, όλα βρίσκονται σε μια διαρκή ανατροπή που δημιουργεί “αναγνωστική εξάρτηση”. 

Η Ελένη είναι μία γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της την κόρη της Εμμανουέλα με κόπο και θυσίες. Ξαφνικά η Εμμανουέλα, με την καλύτερη της φίλη την Εύα εξαφανίζονται. Όλα ξεκινούν με ένα απειλητικό μήνυμα από το παρελθόν της πρωταγωνίστριας. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολυφωνική αφήγηση που χρησιμοποιεί η Νέλη, δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ιστορίας μέσα από μία πολυπρισματική ματιά. Συγκεκριμένα, η συγγραφέας μας ξεδιπλώνει κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να παρακολουθήσει από κάθε πλευρά την έρευνα της απαγωγής. Την πλευρά της Ελένης και της Χριστίνας, μητέρα της Εύας, καθώς και του Δημήτρη ενός ταλαντούχου εγκληματολόγου που πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο χωριό. 

Η αφήγηση που χρησιμοποιεί σε αυτά τα κεφάλαια η Νέλη είναι καθηλωτική, και εστιάζει στην αγωνία της μητέρας, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να γίνεται άμεσος δέκτης των σκέψεων και των συναισθημάτων της ηρωίδας, γεγονός που τελικά θα τον οδηγήσει στο να συμπαθήσει, ίσως και να ταυτιστεί και με την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, παρακολουθώντας εναγωνίως την καταιγιστική και επικίνδυνη καθημερινότητα της.

Αναμφισβήτητα θα αγαπήσεις κ θα συμπονέσεις την πρωταγωνίστρια!

Γρήγορα όμως οι ήρωες θα συνειδητοποιήσουν πως η απαγωγή των δυο κοριτσιών κρύβει πολλά περισσότερα απ’όσα οι ίδιοι φαντάζονται. Κανείς και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. 

Στα κεφάλαια που εναλλάσσονται ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός του αγώνα για την διαλεύκανση μίας πραγματικά σκοτεινής υπόθεσης που έχει ρίζες στο παρελθόν της πρωταγωνίστριας, με την οποία φαίνεται να συνδέονται τόσο η εξαφάνιση των δυο κοριτσιών, όσο και η τοπική αστυνομία, με πολλά παρακλάδια που σε οδηγούν σε κάτι μεγαλύτερο. Όλοι είναι ύποπτοι, και όλοι έχουν κάτι να κρύψουν….

Θα βιώσεις ποικίλα συναισθήματα όπως θυμός, οργή, αγάπη, συμπόνια, λύτρωση. Θα σε κάνει να αναρωτηθείς, είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να έχει μέσα του τόση δύναμη για συγχώρεση;  Σε κρατάει σε αγωνία μέχρι τις τελευταίες του σελίδες. Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα μάτια σου μέχρι την τελευταία λέξη. 

Διαβάζεται απνευστί και κρατά αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία σελίδα, ενώ σε πολλά σημεία του έργου τα συναισθήματα του αναγνώστη, με κυρίαρχο αυτό της αγωνίας, χτυπούν κόκκινο.

Οι Δεσμοί Αίματος λοιπόν είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα για γερά στομάχια και ατσάλινα νεύρα, που πιστεύω ότι θα προσφέρει ένα αλησμόνητο πνευματικό ταξίδι σε κάθε αναγνώστη που θα επιλέξει να το διαβάσει, ειδικά στους λάτρεις του είδους.  

Ειλικρινά, αξίζει να το διαβάσετε.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα…

Ακούστε τα αποσπάσματα από το βιβλίο

Share this post